Ορθοδοντικά λαστιχάκια που ενώνουν την πάνω με την κάτω ορθοδοντική συσκευή: Πότε και γιατί;

Τι ακριβώς είναι τα διαγναθικά ή αλλιώς ορθοδοντικά λαστιχάκια και πως συμβάλλουν στη δημιουργία ενός άρτιου και λειτουργικού αποτελέσματος; Αναμφίβολα έχετε δει κάποια στιγμή ένα άτομο το οποίο πέραν της ορθοδοντικής θεραπείας φορούσε και λαστιχάκια. Τα ορθοδοντικά λαστιχάκια είναι απαραίτητα σε κάθε θεραπεία όπως είναι η αόρατη ορθοδοντική, η γλωσσική ορθοδοντική. Ενδείκνυνται λοιπόν για όλες τις ορθοδοντικές θεραπείες και η χρήση τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επίτευξη ενός σωστού αποτελέσματος. Μια άρτια σύγκλιση είναι καθοριστικός παράγοντας τόσο για τη λειτουργικότητα, όσο και για τη σταθερότητα ενός ορθοδοντικού περιστατικού. Στο συγκεκριμένο blog μπορείτε να μάθετε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τα ορθοδοντικά λαστιχάκια.

Σε ποιές ορθοδοντικές θεραπείες χρησιμοποιούνται τα ορθοδοντικά λαστιχάκια;

Χρησιμοποιούμε τα ορθοδοντικά λαστιχάκια, πέραν του αισθητικού αποτελέσματος. Το κάνουμε επίσης προκειμένου να βελτιώσουμε τη σύγκλιση των δοντιών ή για να χρησιμοποιήσουμε ορισμένα δόντια ως στήριγμα. Σκοπός είναι να σπρώξουμε κάποια άλλα δόντια προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Τα ορθοδοντικά λαστιχάκια που ενώνουν την άνω με την κάτω ορθοδοντική συσκευή αφορούν είτε κολλητά σιδεράκια είτε διαφανείς μεμβράνες Invisalign. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε είδους ορθοδοντική θεραπεία. Όταν δεν χρησιμοποιούνται τα ορθοδοντικά λαστιχάκια κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας, υπάρχει η πιθανότητα υποτροπής του αποτελέσματος. Έτσι τα δόντια μπορεί να ξαναστραβώσουν και να πρέπει να υποβληθείτε και πάλι σε μία ορθοδοντική θεραπεία για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πότε είναι απαραίτητα τα ορθοδοντικά λαστιχάκια;

Τα ορθοδοντικά λαστιχάκια δεν κρίνονται απαραίτητα σε μια ορθοδοντική θεραπεία όταν υπάρχει η επιθυμητή σύγκλιση των δοντιών. Μια κακή σύγκλιση των δοντιών όμως, μπορεί να είναι η αιτία στραβών δοντιών. Έτσι, πριν από κάθε ορθοδοντική παρέμβαση πρέπει να δημιουργηθεί χώρος για να ισιώσουν τα δόντια, ώστε στο τέλος της διαδικασία να έχουμε μια άρτια σύγκλιση. Τα διαγναθικά λαστιχάκια χρησιμοποιούνται προκειμένου τα πίσω δόντια της άνω γνάθου να μετακινηθούν προς τα πίσω και τα δόντια της κάτω γνάθου ελαφρώς προς τα εμπρός. Τα χρησιμοποιούμε έτσι ώστε να αποκτήσουμε τις καλύτερες δυνατές επαφές των πίσω και των μπροστινών δοντιών. Αν λοιπόν οι επαφές δεν είναι σωστές και δεν έχετε το “φερμουάρ” στη σύγκλιση των δοντιών οι μετακινήσεις των δοντιών είναι απαραίτητες. Τα περιστατικά χωρίς την επιθυμητή σύγκλιση των δοντιών ποικίλλουν, όλα όμως μπορούν να διορθωθούν με τη σωστή θεραπεία.

Η συνέπεια που χρειάζονται τα ορθοδοντικά λαστιχάκια

Όταν τα ορθοδοντικά λαστιχάκια είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για τη θεραπεία σας, η συνεργασία και η συνέπεια είναι εξαιρετικά σημαντικοί παράμετροι. Τα λαστιχάκια πρέπει να είναι στη συσκευή σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού. Επίσης πρέπει να αλλάζετε το ζευγάρι κάθε ημέρα καθώς μπορεί το λάστιχο γρήγορα να χάσει την ελαστικότητά του, με αποτέλεσμα να μην ασκείται η επαρκή δύναμη στα δόντια σας. Είναι επίσης απαραίτητο να έχετε πάντα μαζί σας, επιπλέον ορθοδοντικά λαστιχάκια, έτσι ώστε αν κάποιο σπάσει να μπορέσετε να το αντικαταστήσετε. Επίσης θα πρέπει πάντα να έχετε απόθεμα σε λαστιχάκια ώστε να μην αντιμετωπίσετε κανένα κενό στο χρόνο της θεραπείας σας για τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ορθοδοντικά λαστιχάκια με την καθοδήγηση μας

Στο ορθοδοντικό ιατρείο μας γίνεται αναλυτική παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων που θα έχετε με τη χρήση τους και αναλυτικές οδηγίες. Στόχος μας είναι να είστε όσο το δυνατόν καλύτερα ενημερωμένοι και σύμφωνοι με τη διαδικασία. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι εάν οι οδηγίες δεν τηρούνται η παράταση της χρονικής διάρκειας της θεραπείας είναι δεδομένη. Φυσικά, η αμέριστη συνεργασία σύμφωνα με τις υποδείξεις του ορθοδοντικού αποτελεί βασική προϋπόθεση για ένα εκθαμβωτικό χαμόγελο. Χωρίς “πεταχτά” δόντια και μια εξισορροπημένη και άρτια σύγκλειση (“δάγκωμα”/κλείσιμο των δοντιών). Παρακολουθήστε το επισυναπτόμενο βίντεο για να πάρετε μια καλύτερη εικόνα της χρήσης τους. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας. Είμαστε στην διάθεση σας!

Ο σωστός ορθοδοντικός για τη θεραπεία μου

“Ποιος είναι ο σωστός ορθοδοντικός για τη θεραπεία μου;” Αυτή είναι μάλλον μια ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι όταν συνειδητοποιήσουν πως χρήζουν ορθοδοντικής θεραπείας. Η… Read More

Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό

 Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό όπως και σε άλλους ειδικούς στον κλάδο της ιατρικής αποτελεί για πολλούς μια αρκετά δύσκολη και αγχωτική διαδικασία. Από την… Read More

Ορθοδοντική θεραπεία: Πότε τη χρειάζομαι πραγματικά;

Η ορθοδοντική θεραπεία και οι διάφορες μορφές της, τα τελευταία χρόνια κατέχουν σημαντική θέση στον κλάδο της οδοντιατρικής γενικά και της ορθοδοντικής ειδικότερα. Αυτό συμβαίνει,… Read More