Ορθοδοντική θεραπεία: Πότε τη χρειάζομαι πραγματικά;

Η ορθοδοντική θεραπεία και οι διάφορες μορφές της, τα τελευταία χρόνια κατέχουν σημαντική θέση στον κλάδο της οδοντιατρικής γενικά και της ορθοδοντικής ειδικότερα. Αυτό συμβαίνει, γιατί η μη σωστή θέση των δοντιών και της γνάθου, μπορεί να προκαλέσει άλλα σημαντικότερα ζητήματα πρακτικού χαρακτήρα. Συνεπώς, ο στόχος για έναν ειδικό, προτείνοντας την ορθοδοντική θεραπεία, είναι κατά κύριο λόγο η πρόληψη και η αντιμετώπιση ζητημάτων που ανακύπτουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Ωστόσο, και η βελτίωση της αισθητικής εικόνας του εκάστοτε ασθενή είναι ένα ακόμα βασικό κίνητρο για να την επιλέξει κανείς, Αν λοιπόν, αναρωτιέστε ακόμα τι ακριβώς είναι η  ορθοδοντική θεραπεία και πότε κάποιος τη χρειάζεται πραγματικά, με αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να λύσουμε όλες σας τις απορίες.

Τι ακριβώς είναι η ορθοδοντική θεραπεία;

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ακριβής ορισμός που να απαντάει σε αυτό το ερώτημα, μιας και δεν υπάρχει μονάχα μια μέθοδος μέσω της οποίας μπορεί να επιτευχθεί η ορθοδοντική θεραπεία. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο λοιπόν, θα λέγαμε, ότι πρόκειται για τον τρόπο, τον οποίο επιλέγει ο εκάστοτέ ορθοδοντικός για να επαναφέρει τα δόντια ή τη γνάθο στη σωστή τους θέση. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τα γνωστά σε όλους σιδεράκια, είτε με γλωσσικά σιδεράκια ή και με invisalign. Η επιλογή ανάμεσα στα δυο, γίνεται συνήθως με βάση την ηλικία, το μέγεθος του ζητήματος και τις ανάγκες του ασθενή. Για παράδειγμα, η ορθοδοντική θεραπεία χωρίζεται σε αυτή των παιδιών και σε αυτή των ενηλίκων. Ποια η διαφορά των δύο; Η προσέγγιση που απαιτείται σε κάθε μία από τις περιπτώσεις διαφέρει. Εξάλλου, είναι γεγονός ότι τα δόντια και τα γναθιαία οστά ενός παιδιού δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως σε αντίθεση με αυτά ενός ενήλικα.

Είμαι ενήλικας, μπορώ να ξεκινήσω ακόμα και τώρα την ορθοδοντική θεραπεία;

Στατιστικές μελέτες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι περίπου ένας στους τρεις ορθοδοντικούς ασθενείς είναι πλέον ενήλικας. Γεγονός που περίτρανα αποδεικνύει ότι η ηλικία δεν παίζει κανέναν απολυτός ρόλο και ότι ανά πάσα στιγμή μπορείτε να χαρίσετε στα δόντια σας το σχήμα που επιθυμείτε. Μάλιστα οι ενήλικες δεν χρησιμοποιούν την ορθοδοντική θεραπεία μονάχα για προβλήματα που αντιμετωπίζουν από παιδιά, αλλά και για ζητήματα που αφορούν στο σχήμα των δοντιών τους και προέκυψαν μετά την ηλικία τον 18. Όποιο και αν είναι το θέμα που σας απασχολεί, ο Dr. Exarchou και οι ειδικοί της Premium Orthodontics φροντίζουν πάντα όταν αναλαμβάνουν ένα περιστατικό να ελέγχουν για τυχόν περιοδοντικά και μελλοντικά κωλύματα. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αντίθεση με τους ενήλικες, στις μικρότερες ηλικίες. μια ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να λειτουργήσει πέραν των τετριμμένων και ως προληπτικός παράγοντας για τις διάφορες παθήσεις των δοντιών (τερηδόνα κλπ.) όσο και των ούλων.

 Πότε όμως πρέπει να επισκεφτείτε τον ορθοδοντικό σας;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, εκτός βέβαια από τους αισθητικούς για τους οποίους κάποιος πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ορθοδοντικό, καθώς και διάφορες περιστάσεις κατά τις οποίες ο ειδικός θα κρίνει απαραίτητη τη χρήση θεραπείας. Τέτοιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν την ανωμαλία σύγκλισης της άνω και κάτω οστικής οδοντικής βάσης, τον συνωστισμό των δοντιών, την αραιοδοντία (κενό στα δόντια)κλπ. Ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να χρειάζεται κανείς όχι μόνο για τη διόρθωση της λάθος θέσης των δοντιών αλλά και για την αντιμετώπιση σκελετικών προβλημάτων τα οποία αφορούν στο μέγεθος της άνω και κάτω γνάθου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο προγναθισμός, ο οπισθογναθισμός η στενή γνάθος κλπ. Σε κάθε ένα από τα παραπάνω περιστατικά , η ορθοδοντική διόρθωση της θέσης και της σχέσης των δοντιών και των γνάθων πρακτικά εξασφαλίζει την καλύτερη κατανομή των λειτουργικών δυνάμεων στα δόντια και διευκολύνει την υγιεινή τους. Ενώ από ψυχολογικής απόψεως, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση του ασθενούς και αποτελεί εγγύηση για μια υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής.

Αν λοιπόν αντιμετωπίζετε κάποιο σχετικό πρόβλημα ή έχετε απορίες για την ορθοδοντική θεραπεία και την αόρατη ορθοδοντική, είμαστε στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε.

Ο σωστός ορθοδοντικός για τη θεραπεία μου

“Ποιος είναι ο σωστός ορθοδοντικός για τη θεραπεία μου;” Αυτή είναι μάλλον μια ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι όταν συνειδητοποιήσουν πως χρήζουν ορθοδοντικής θεραπείας. Η… Read More

Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό

 Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό όπως και σε άλλους ειδικούς στον κλάδο της ιατρικής αποτελεί για πολλούς μια αρκετά δύσκολη και αγχωτική διαδικασία. Από την… Read More

Ορθοδοντική θεραπεία: Πότε τη χρειάζομαι πραγματικά;

Η ορθοδοντική θεραπεία και οι διάφορες μορφές της, τα τελευταία χρόνια κατέχουν σημαντική θέση στον κλάδο της οδοντιατρικής γενικά και της ορθοδοντικής ειδικότερα. Αυτό συμβαίνει,… Read More