Invisalign Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις – Spark και Invisalign

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζει κανείς τους ευθυγραμμιστές Spark/Invisalign;

Συνήθως κάθε μεμβράνη αντικαθίσταται ανά 4-7 ημέρες. Έχει τεκμηριωθεί πλέον και επιστημονικά ότι αλλαγές που πραγματοποιούνται σε μεγαλύτερα διαστήματα (παραδείγματος χάριν ανά δύο εβδομάδες) παρατείνουν άσκοπα τη διάρκεια της παρέμβασης. Γενικότερα, η συχνότητα αλλαγής μεμβρανών αποτελεί ευθύνη του εκάστοτε ορθοδοντικού καθώς εκείνος σχεδιάζει τη θεραπεία. Ο ρυθμός μετακίνησης των δοντιών εξαρτάται, λοιπόν από τον ορθοδοντικό αλλά μπορεί να επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες (αυξημένη διάρκεια εναλλαγών μεμβρανών σε άτομα με περιοδοντική νόσο).

Οι επισκέψεις στο ιατρείο είναι τόσο συχνές όσο με τα κλασικά σιδεράκια;

Μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της ορθοδοντικής θεραπείας Spark/Invisalign με τα εξωτερικά σιδεράκια είναι ο μειωμένος αριθμός επισκέψεων. Σε αντίθεση με τα σιδεράκια που οι επισκέψεις πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση, με τις μεμβράνες Invisalign οι επισκέψεις ανά 2-3 μήνες είναι επαρκείς. Σε κάθε επίσκεψη ελέγχεται η ομαλή πορεία της παρέμβασης και φυσικά το γεγονός ότι ακολουθεί τον ψηφιακό προγραμματισμό που είχε οριστεί εξ αρχής. Επιπλέον, οι διευθετήσεις που πραγματοποιούνται στο στόμα είναι ελάχιστες ή και μηδαμινές. Με αυτόν τον τρόπο είναι εφικτή η διενέργεια μιας θεραπείας με επισκέψεις ανά 3 μήνες ή 12-20 μεμβράνες. Επίσης είναι εφικτός ο “εξ αποστάσεως” virtual έλεγχος της θεραπευτικής πορείας και της έδρασης της κάθε μεμβράνης, μέσω χρήσης φωτογραφιών τύπου σέλφι που αποστέλλονται μετά από κάθε αλλαγή στον ορθοδοντικό ή μέσω τηλε-συνομιλίας σε πλατφόρμα τύπου Zoom ή Skype. Με αυτή την “τηλεπαρακολούθηση” η θεραπεία είναι ουσιαστικά ανεξάρτητη από επισκέψεις στο ιατρείο, γεγονός που έχει εκτός όλων των άλλων και θετικό οικονομικό αντίκρισμα.

Που χρησιμεύουν τα κουμπάκια/προεξοχές που συχνά διακρίνονται σε άτομα που φοράνε ευθυγραμμιστές Spark/Invisalign;

Συχνά, πέρα από την τοποθέτηση των μεμβρανών απαιτούνται επιπλέον ενέργειες. Σε ορισμένα περιστατικά, λοιπόν, τοποθετούνται εφαπτήρες ρητίνης (attachments) πάνω στα δόντια. Με αυτόν τον τρόπο, “κατευθύνεται” η δύναμη που ασκείται στα δόντια καλύτερα ή επιτυγχάνεται η καλύτερη έδραση της μεμβράνης στον οδοντικό φραγμό. Φυσικά, οι εφαπτήρες είναι εμφανείς σε τρίτους και αφαιρούν κατά κάποιον τρόπο την ιδιότητα της “αόρατης” ορθοδοντικής. Ωστόσο, με την τοποθέτησή τους γίνεται ορθότερος έλεγχος των μετακινήσεων.

Υπάρχει περίπτωση πέρα από τις διαφανείς μεμβράνες να φορέσει κανείς και τα λαστιχάκια που ενώνουν τα πάνω με τα κάτω δόντια;

Τα “λαστιχάκια” που ενώνουν τα πάνω με τα κάτω δόντια αποτελούν σημαντικό μέρος της ορθοδοντικής θεραπείας. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελούν το πιο καθοριστικό στοιχείο για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Κατ’ επέκταση, υφίσταται το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένας ενδιαφερόμενος να φορέσει διαγναθικά λαστιχάκια και με τη μέθοδο Spark/Invisalign. Τα λαστιχάκια καθιστούν εφικτές ορισμένες μετακινήσεις, οι οποίες δε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν υπό άλλες συνθήκες αλλά και για περιστατικά με σύγκλειση δοντιών. Αξίζει να σημειωθεί πως απαιτείται η αμέριστη συνεργασία του ατόμου, με τον ίδιο τρόπο που απαιτείται με τις μεμβράνες. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο ασθενής θα πρέπει να επιδεικνύει συνέπεια και φυσικά να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες που του έχουν δοθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος παράτασης της θεραπείας αλλά και μη επίτευξης ενός άρτιου αποτελέσματος.

Τι ισχύει για το κάπνισμα και την κατανάλωση τροφών και ποτών;

Όταν οι μεμβράνες βρίσκονται μέσα στο στόμα απαγορεύονται δια ροπάλου τόσο η κατανάλωση τροφών όσο και ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη. Η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη απασβεστώσεων/τερηδόνας. Αυτό συμβαίνει γιατί η ζάχαρη παγιδεύεται ανάμεσα στην οδοντική επιφάνεια και τους ευθυγραμμιστές ενώ ταυτόχρονα το σάλιο δεν μπορεί να δράσει προστατευτικά λόγω των μεμβρανών. Τα μόνο ροφήματα που μπορούν να καταναλωθούν ανεμπόδιστα είναι το νερό, ο σκέτος καφές (ωστόσο μόνο με καλαμάκι ώστε να αποφευχθούν οι χρωματισμοί στην επιφάνεια των μεμβρανών) και λευκά οινοπνευματώδη ποτά που δεν περιέχουν ζάχαρη. Αξίζει να σημειωθεί παρόλα αυτά, ότι δεν υφίστανται γενικότεροι περιορισμοί στη διατροφή ενός ατόμου. Ο ασθενής, λοιπόν, μπορεί να καταναλώσει όλες τις τροφές, ακόμα και ξηρούς καρπούς ή ποπ κορν, τα οποία είναι απαγορευτικά σε μια ορθοδοντική θεραπεία με τα κλασικά σιδεράκια. Αυτό ισχύει με την προϋπόθεση φυσικά ότι το άτομο αφαιρεί τις μεμβράνες πριν από οποιοδήποτε γεύμα.

Από την άλλη, όσον αφορά το κάπνισμα δεν απαιτείται η αφαίρεση των μεμβρανών κατά τη διαδικασία. Το κάπνισμα, όμως, επιδρά αρνητικά στο χρώμα των μεμβρανών, οι οποίες κιτρινίζουν σταδιακά και κατά συνέπεια χάνουν το χαρακτηριστικό της διακριτικότητάς τους. Η λύση σε τέτοια περιστατικά είναι η εξαρχής κατασκευή διπλάσιου αριθμού μεμβρανών. Με αυτόν τον τρόπο η αντικατάσταση θα μπορεί να πραγματοποιείται συχνότερα (ανά 3 ημέρες).

Πόσες ώρες τη μέρα πρέπει να φορά κανείς τους ευθυγραμμιστές Spark/Invisalign; 

Οι μεμβράνες Spark/Invisalign διαφέρουν σε σύγκριση με τα κλασικά μασελάκια. Δεν αρκεί, λοιπόν, να φοράει κανείς τους ευθυγραμμιστές ορισμένες μόνο ώρες της ημέρας (για παράδειγμα στο σπίτι ή κατά τη διάρκεια του ύπνου). Αντίθετα, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η θεραπεία και να πραγματοποιηθεί ομαλά η μετάβαση μεταξύ των μεμβρανών, ο ασθενής θα πρέπει να τις φορά κατ’ ελάχιστον 20 ώρες το 24ωρο. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι για την επίτευξη ενός άρτιου αποτελέσματος είναι απαραίτητη η αμέριστη συνεργασία του ατόμου, δηλαδή θα πρέπει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του εκάστοτε ορθοδοντικού. Αυτό είναι και το στοιχείο που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της ορθοδοντικής θεραπείας.  

Πονάει κανείς ενώ φορά τις μεμβράνες Spark/Invisalign; Επηρεάζεται η ομιλία του;

Ο πόνος αλλά και η προσαρμογή στην ομιλία είναι αρκετά περιορισμένοι τόσο σε ένταση όσο και διάρκεια. Ουσιαστικά, ο πόνος περιορίζεται μόνο στις πρώτες 2-3 ημέρες μετά την τοποθέτηση της εκάστοτε μεμβράνης. Όσον αφορά την ομιλία, το χρονικό διάστημα προσαρμογής αφορά τις πρώτες 2-3 ημέρες της ορθοδοντικής θεραπείας, αφού υφίσταται μεγαλύτερη σιελόρροια. Γενικότερα συχνά χρησιμοποιείται ο όρος “νάρθηκας” με σκοπό την περιγραφή των διαφανών ευθυγραμμιστών ωστόσο είναι ιδιαίτερα παραπλανητικός καθώς υποδηλώνει κάτι ανθεκτικό και άκαμπτο. Οι μεμβράνες, αντιθέτως διαθέτουν την απαραίτητη ελαστικότητα για να ολοκληρωθεί η μετακίνηση των δοντιών. Συγκεκριμένα, οι μεμβράνες Invisalign έχουν πάχος 0.5 χιλιοστά και κατασκευάζονται από SmartTrack υλικό, ενώ οι αντίστοιχες Spark από υλικό TruGen. Το υλικό αυτό είναι εξαιρετικά ελαστικό, μειώνει την υφιστάμενη πίεση στα δόντια ενώ παράλληλα ασκεί ήπια δύναμη για μεγαλύτερο διάστημα συγκριτικά με λοιπά υλικά που χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό. Ο πόνος και η προσαρμογή στην ομιλία, λοιπόν είναι παροδικά.

Είναι όλες οι πλαστικές μεμβράνες ίδιες; Γιατί να επιλέξω Spark/Invisalign;

Ασφαλώς και όχι! Το υλικό TruGEN της Spark και το SmartTrack από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι διαφανείς μεμβράνες Ιnvisalign προσδίδει βελτιωμένη συμπεριφορά στην ήπια οδοντική μετακίνηση. Ασφαλώς λοιπόν και όλες οι πλαστικές μεμβράνες δεν είναι ίδιες μεταξύ τους, οι ευθυγραμμιστές Spark/Invisalign διαφέρουν κατά πολύ των υπολοίπων. Ένας εκάστοτε διαφανής νάρθηκας δεν είναι απλώς ένα κομμάτι “πλαστικού". Το "πλαστικό" αυτό, βρίσκεται 20 ώρες το 24ωρο στο στόμα σας, εφάπτεται απολύτως ή ελλιπώς με τα δόντια σας, ενοχλεί ή όχι τα ούλα ή τους χαλινούς σας και πρέπει να μετακινήσει τα δόντια με άρτιο, στοχευμένο και προβλέψιμο τρόπο καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας. Δεν είναι, λοιπόν, όλες οι διαφανείς πλαστικές μεμβράνες ίδιες. Η επιλογή είναι στο χέρι ή μάλλον στο στόμα σας ή εκείνου του παιδιού σας.

Μετά από την ορθοδοντική θεραπεία με ευθυγραμμιστές Spark/Invisalign, ένα όμορφο χαμόγελο είναι εξασφαλισμένο;

Το τελικό αποτέλεσμα, και φυσικά το ιδανικό χαμόγελο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Συγκεκριμένα αυτοί είναι φυσικά το χρώμα, το σχήμα αλλά και το μέγεθος των δοντιών. Σκοπός μιας ορθοδοντικής παρέμβασης είναι αποκλειστικά η ευθυγράμμιση των δοντιών. Μια θεραπεία Spark/Invisalign, λοιπόν, δεν επηρεάζει τη μορφολογία των δοντιών. Στην περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί το επιθυμητό άριστο αποτέλεσμα, μπορεί να προχωρήσει κανείς σε αισθητική οδοντιατρική παρέμβαση για να διορθωθούν τυχόν ατέλειες. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται το τέλειο χαμόγελο! Εφόσον, το χρώμα, η μορφολογία και το σχήμα των δοντιών είναι ήδη άρτιο, δεν απαιτείται κάποια αισθητική οδοντιατρική παρέμβαση.

Το επιθυμητό αποτέλεσμα διατηρείται με την πάροδο του χρόνου;

Χωρίς την απαραίτητη συντήρηση, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει υποτροπή του αποτελέσματος, δηλαδή τα δόντια θα ξαναστραβώσουν με την πάροδο του χρόνου. Ένας συγκρατητικός μηχανισμός, κατά συνέπεια είναι απαραίτητος για τη διατήρηση του επιθυμητού αποτελέσματος. Πιο συγκεκριμένα, τοποθετείται ένα μόνιμο σύρμα κράματος τιτανίου στην πίσω πλευρά των μπροστινών δοντιών. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται επιτυχώς η μόνιμη τάση υποτροπής του αποτελέσματος.

Γιατί παρέχουν και μη ειδικευμένοι γενικοί οδοντίατροι θεραπείες Invisalign;

Πολύ συχνά, εμφανίζονται γενικοί οδοντίατροι οι οποίοι παρέχουν ορθοδοντικές θεραπείες Invisalign. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν έχουν αναλάβει ποτέ περιστατικά θεραπείας με σιδεράκια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μέθοδος Invisalign προσφέρει ιδιαίτερη άνεση σε ένα γιατρό, καθώς οι ρυθμιστικές εργασίες είναι ελάχιστες και ουσιαστικά έχει μόνο την ευθύνη παρακολούθησης της προόδου της εκάστοτε θεραπείας. Με αυτόν τον τρόπο, δαπανά λιγότερο χρόνο ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν έκτακτα περιστατικά, όπως συχνά συμβαίνει με τα σιδεράκια. Όλοι αυτοί οι παράγοντες ώθησαν οδοντίατρους οι οποίοι δε διαθέτουν εξειδίκευση στην ορθοδοντική να αναλάβουν και “θεραπείες Invisalign”. 

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ενδείκνυται καθώς πέρα από την παρακολούθηση της προόδου, ο ορθοδοντικός μέσα από τον ψηφιακό σχεδιασμό καθορίζει τόσο το αποτέλεσμα όσο και τη διάρκεια της θεραπείας. Αν οι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν το βέλτιστο αισθητικά και λειτουργικά αποτέλεσμα θα πρέπει να απευθύνονται σε εξειδικευμένους ορθοδοντικούς ή μετεκπαιδευθέντες στην ορθοδοντική οδοντιάτρους. Με τον ίδιο τρόπο, λοιπόν, που θα απευθυνόσασταν σε έναν ορθοδοντικό για μια θεραπεία με εξωτερικά ή εσωτερικά σιδεράκια, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ορθοδοντικό και για μια θεραπεία με μεμβράνες Invisalign. Αντίστοιχα, όπως σε περιστατικά απονευρώσεων και σφραγισμάτων δεν ενδείκνυται να απευθύνεται κανείς σε ορθοδοντικούς, έτσι και για τη μέθοδο Invisalign δεν πρέπει να απευθύνεται κανείς σε γενικό οδοντίατρο χωρίς πανεπιστημιακή κατάρτιση στην ορθοδοντική.

Σε ότι τους νάρθηκες Spark αυτοί παρέχονται αποκλειστικά από ειδικούς ορθοδοντικούς.

Τι είναι η μέθοδος μεσοδόντιας αποκοπής αδαμαντίνης (IPR/interproximal reduction) δημιουργίας αναγκαίων μεσοδιαστημάτων για την διευθέτηση συνωστισμένων δοντιών;

Η μεσοδόντια αποκοπή αδαμαντίνης (Interproximal Reduction-IPR) είναι μια διαδικασία αφαίρεσης 0,2-0,5 του χιλιοστού αδαμαντίνης από κάθε σημείο επαφής των προσθίων οδόντων (0,1-0,25mm ανά επιφάνεια δηλαδή) και πραγματοποιείται συνήθως στην περίπτωση έντονων συνωστισμών της κάτω γνάθου. Εφαρμόζεται σε εκείνα τα περιστατικά που τόσο η διενέργεια εξαγωγών για την ορθοδοντική εξάλειψη υφιστάμενου συνωστισμού, όσο και η απρόσκοπτη διεύρυνση του οδοντικού φραγμού (με μετακίνηση των ριζών σε περιοχή ελάχιστης οστικής στήριξης) συνιστούν σαφείς αντενδείξεις. Είναι μια παντελώς ασφαλής διαδικασία και γρήγορα πραγματοποιήσιμη από τον ορθοδοντικό. Είναι επίσης επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η διενέργειά της δεν επιβαρύνει την ανθεκτικότητα των δοντιών απέναντι στον κίνδυνο δημιουργίας τερηδόνας.

Υπάρχει η πιθανότητα χρήσης πρόσθετης συσκευής πέρα από τις διαφανείς μεμβράνες για την επίτευξη των στόχων της ορθοδοντικής παρέμβασης;

Ασφαλώς και υφίσταται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε κάποια μεμονωμένα περιστατικά, ορισμένες οδοντικές μετακινήσεις δεν θα ήταν εφικτές ή προβλέψιμες με τη χρήση διάφανων μεμβρανών. Επίσης, κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο σε περιπτώσεις όπου ο συνολικός αριθμός των μεμβρανών ξεπερνάει τις 100. Η χρήση διαφόρων πρόσθετων στοιχείων όπως τμηματικών τόξων (βλέπε βίντεο), μικρο-καρφίδων στήριξης ή μεμονωμένων bracket εξασφαλίζει μια πιο στοχευμένη παρέμβαση δίχως τη χρήση υπερβολικού αριθμού αλλεπάλληλων μεμβρανών. Άλλωστε, από ένα σημείο και έπειτα οι μεμβράνες οδηγούν αναπόφευκτα σε κόπωση που δύναται να επηρεάσει πολύ την πρόγνωση επίτευξη του τελικού θεραπευτικού στόχου.

Μόλις βάλατε τις διαφανείς μεμβράνες Spark/Invisalign και δε θυμάστε ακριβώς τις οδηγίες που σας δόθηκαν;

Μπορούν όλα τα περιστατικά να αντιμετωπιστούν με διαφανείς μεμβράνες Spark/Invisalign;

Τι να κάνω όταν οι νέοι νάρθηκες Spark/Invisalign δεν εφαρμόζουν καλά στα πίσω δόντια;