Σε τι οφείλεται το σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Το σφίξιμο των δοντιών αποτελεί συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πρόκειται για μια συνήθεια που κάνουμε ασυναίσθητα στον ύπνο χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει αυτό;  Σε τι ωφελούν οι νάρθηκες σε αυτή τη περίπτωση; Το σφίξιμο των δοντιών στον ύπνο μας αποτελεί μια λειτουργία του οργανισμού που υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε σε περίοδο στρες. Αφορά αποκλειστικά ψυχολογικούς παράγοντες και όχι λόγω κάποιου ορθοδοντικού ή οποιουδήποτε άλλου προβλήματος στην κροταφογναθική άρθρωση. Συχνά μπορεί να παρατηρήσετε ότι συμβαίνει και στη διάρκεια της ημέρας. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω αυξημένης μυϊκής λειτουργίας των αισθητήρων. Δυστυχώς πρόκειται για μία συνήθεια η οποία δεν εξαρτάται από κάποιο τρίτο παράγοντα πέρα από τον ίδιο μας τον εαυτό!

Τι συμβαίνει με το σφίξιμο των δοντιών;

Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου, ασυναίσθητα ο οργανισμός μας προβαίνει στο σφίξιμο των δοντιών. Πρόκειται για μία σχεδόν καθημερινή συνήθεια που δεν καταλαβαίνουμε ή ορίζουμε εμείς. Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτό το φαινόμενο συμβαίνει και τις ώρες της ημέρας. Ίσως ο οργανισμός μας με αυτή την ενέργεια να υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε ένταση. 

Τα δόντια σε φυσιολογικές καταστάσεις πρέπει να έρχονται σε επαφή μόνο κατα τη διάρκεια του φαγητού. Όταν σφίγγουμε τα δόντια μας κατά τη διάρκεια του ύπνου, η επαφή αυτή αυξάνεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται φθορά στην οδοντική ουσία. Συχνό επίσης είναι το φαινόμενο μυαλγίας και πόνου. Ο λόγος που εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα είναι η επιβάρυνση των μυών και της κροταφογναθικής άρθρωσης από το σφίξιμο των δοντιών. Για αυτή την ενέργεια δεν υπάρχει κάποια θεραπεία. Η χρήση νάρθηκα μπορεί όμως να αποτρέψει τη φθορά των δοντιών και να συμβάλλει στην προστασία τους.

Η λειτουργία του νάρθηκα 

Ο νάρθηκας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις που συμβαίνει το σφίξιμο των δοντιών. Ο ρόλος του είναι αποκλειστικά προστατευτικός, για τη μείωση της φθοράς που υφίστανται τα δόντια, σε αυτή την κακή συνήθεια ένδειξης στρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νάρθηκας δεν μπορεί να αποτρέψει το σφίξιμο των δοντιών. Έχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, ο οποίος αποτελεί το μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου. Προστατεύει σε μεγάλο βαθμό την οδοντική ουσία και συμβάλλει σε μία αποτελεσματικότερη ορθοδοντική θεραπεία, που πιθανώς θα έχετε υποβληθεί. Δεν υπάρχει λόγος να μεταβείτε σε κάποια άσκοπη ορθοδοντική παρέμβαση εξαιτίας της συνήθειας αυτής. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ανούσια επιβάρυνση του οργανισμού. Το σφίξιμο των δοντιών δεν έχει κάποια θεραπεία, εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο μας τον εαυτό. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να προστατέψουμε τα δόντια μας για την ελάχιστη δυνατή φθορά.

Η σωστή εφαρμογή νάρθηκα για το σφίξιμο δοντιών

Με τη χρήση νάρθηκα για την προστασία από το σφίξιμο δοντιών, δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι θα λειτουργήσει σωστά. Πολύ σημαντικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο έχει σχεδιαστεί καθώς και το υλικό που έχει κατασκευαστεί. Ένας απλός νάρθηκας ή μία μεμβράνη δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στα δόντια αν δεν πληροί κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές. Έτσι, για τη βέλτιστη προστασία των δοντιών κρίνεται απαραίτητο να είναι σχεδιασμένο ώστε να καλύπτει πλήρως τα δόντια. Επίσης στις περιπτώσεις στις οποίες παρατηρείται το σφίξιμο δοντιών, χρειάζεται ο νάρθηκας να είναι κατασκευασμένος από άκαμπτο και σκληρό υλικό. Οι μαλακές μεμβράνες δεν προσφέρουν καμία προστασία στα δόντια καθώς δεν είναι οι αρμόδιες να βοηθήσουν σε ένα τέτοιο φαινόμενο. Για το λόγο αυτό ο νάρθηκας χρειάζεται να είναι κατασκευασμένος από σκληρό υλικό με ανύψωση σύγκλισης, ώστε να επιτυγχάνονται οι ταυτόχρονες επαφές. Έχοντας υπόψη όλα όσα προαναφέρθηκαν, θα έχετε τη δυνατότητα να αποτρέψετε την οποιαδήποτε είδους φθορά των δοντιών από τη γνωστή σε όλους συνήθεια που αφορά το σφίξιμο των δοντιών.

Στο βίντεο που ακολουθεί ενημερωθείτε για τους λόγους που συμβαίνει να σφίγγουμε τα δόντια μας την ώρα που κοιμόμαστε. Τι επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει στη διάρκεια της ημέρας;  Μάθετε τρόπους που μπορείτε να εφαρμόσετε για την αποφυγή δημιουργίας κάποιου ορθοδοντικού προβλήματος στο μέλλον. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την προστασία των δοντιών αλλά και τι συμβαίνει με το σφίξιμο τους βρίσκεται στο σχετικό βίντεο.

Μάθετε περισσότερα για την αόρατη ορθοδοντική στο blog μας.

Everything you need to know about any Orthodontic Treatment Methods

The orthodontic treatment addresses orthodontic issues, and its main goal is to achieve straight teeth. There are some well-known methods of orthodontic intervention, which offer… Read More

Webinar on Invisalign biomechanical principles

On 18/03/2021, Dr. Fotis Exarchou carried out an Online Webinar on the Invisalign biomechanical principles. The seminar was carried out for the Israeli Association of… Read More

What are the two methods in cosmetic, or aesthetic, orthodontics?

Cosmetic orthodontics is all about the restoration of aesthetic problems of the teeth. It is mainly used for cases of either broken or damaged teeth. Read More