Μπορώ να ισιώσω ένα στραβό δόντι;

Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο να παρατηρούμε πράγματα στην εμφάνιση και ιδιαίτερα στο πρόσωπό μας, που ξεφεύγουν από αυτό που ορίζουμε ως αισθητικό. Μια ενοχλητική ελιά, ένα λεπτό χείλος, μια αποκλίνουσα μύτη, έντονες ρυτίδες στο μέτωπο ή μια υπάρχουσα βλεφαρόπτωση είναι ικανές συνθήκες να μας οδηγήσουν στον ειδικό για την αντιμετώπισή τους.

Άλλες φορές αντιμετωπίζονται όλες οι καταστάσεις που προβληματίζουν αισθητικά, άλλες πάλι μόνο εκείνη ή εκείνες που ενοχλούν περισσότερο. Πάντα με γνώμονα την ελεύθερη βούληση  και επιλογή ανάλογα με τις αισθητικές απαιτήσεις της εκάστοτε περίπτωσης.

Σε ότι αφορά τα δόντια το αρχικό σκεπτικό είναι παρόμοιο, ωστόσο η διαφορά στην αντιμετώπιση μεγάλη. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της κύριας αποστολής των δοντιών, που είναι η μάσηση (διάτμηση) και επικουρικά η διευκόλυνση της φώνησης, και φυσικά όχι αποκλειστικά η αισθητική τους εικόνα κατά το χαμόγελο.

Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στο υπόλοιπο πρόσωπο οι δυο οδοντικές σειρές εξαρτώνται άμεσα η μια από την άλλη, ενώ οι επαφές μεταξύ τους είναι καθοριστικές για την σωστή λειτουργικότητα του στοματογναθικού συστήματος. 

Μπορεί λοιπόν κανείς πολύ άνετα να αφαιρέσει μια ελιά που τον ενοχλεί δίχως να προβεί σε βλεφαροπλαστική ή να διορθώσει τις ρυτίδες του μετώπου δίχως ταυτόχρονη ρινοπλαστική. Όλα αυτά επειδή οι συγκεκριμένες δομές δεν σχετίζονται λειτουργικά μεταξύ τους, όντας ανεξάρτητες η μια από την άλλη.

Σε ότι αφορά τα δόντια η συνθήκη δεν είναι η ίδια. Τμηματικές παρεμβάσεις στα άνω μπροστινά δόντια ή παρεμβάσεις σε μια από τις δυο γνάθους είναι μεν εφικτές, ευθυγραμμίζοντας τα δόντια, ωστόσο οδηγούν εκ των πραγμάτων σε λειτουργική υποβάθμιση, με απώλεια ή εμφάνιση πρόωρων  επαφών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την σταθερότητα ή ακόμη και την αισθητική του αποτελέσματος. 

Η Ορθοδοντική λοιπόν δεν ταυτίζεται με την “Ισιοδοντική”, αλλά αντιθέτως αφορά την βελτίωση της αισθητικής μέσα σε λειτουργικά πλαίσια ή και το αντίστροφο. Η μη παρέμβαση αποτελεί ξεκάθαρα καλύτερη λύση από την “Ισιοδοντική”, εκτός αν πρόκειται για συνειδητή επιλογή εφόσον αφορά ενήλικα ενήμερο για τις επιπτώσεις μια τέτοιας προσέγγισης. 

Η διενέργεια “Ισιοδοντικής” σε παιδιά ή εφήβους, που δεν είναι σε θέση να δώσουν μια τέτοια συναίνεση, αν και συμβαινει δυστυχώς κατά κόρον, κρίνεται ξεκάθαρα ως μη ηθική, αποσκοπώντας σε άλλου είδους οφέλη, που βρίσκονται σε αντιδιαστολή με την ορθή επιστημονικά τεκμηριωμένη σύγχρονη ιατρική πράξη.
Δείτε και συχνές ερωτήσεις για στραβα δόντια.

Ο σωστός ορθοδοντικός για τη θεραπεία μου

“Ποιος είναι ο σωστός ορθοδοντικός για τη θεραπεία μου;” Αυτή είναι μάλλον μια ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι όταν συνειδητοποιήσουν πως χρήζουν ορθοδοντικής θεραπείας. Η… Read More

Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό

 Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό όπως και σε άλλους ειδικούς στον κλάδο της ιατρικής αποτελεί για πολλούς μια αρκετά δύσκολη και αγχωτική διαδικασία. Από την… Read More

Ορθοδοντική θεραπεία: Πότε τη χρειάζομαι πραγματικά;

Η ορθοδοντική θεραπεία και οι διάφορες μορφές της, τα τελευταία χρόνια κατέχουν σημαντική θέση στον κλάδο της οδοντιατρικής γενικά και της ορθοδοντικής ειδικότερα. Αυτό συμβαίνει,… Read More