Διαταραχές ύπνου και ορθοδοντικές συσκευές

Το ροχαλητό είναι μια ήπια διαταραχή ύπνου, η οποία μπορεί να είναι μεγάλη επιβάρυνση, όχι τόσο για τους πάσχοντες αλλά περισσότερο για τους συντρόφους τους. Το ροχαλητό από μόνο του δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, ωστόσο μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη ένδειξη απειλητικής διαταραχής του ύπνου.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές σοβαρών διαταραχών αναπνοής που σχετίζονται με τον ύπνο. Η οδοντιατρική μπορεί να βοηθήσει στις αποφρακτικές άπνοιες κατά τον ύπνο. Αυτές ανήκουν στις συχνότερες διαταραχές ύπνου και απαντώνται περίπου στο 6% του ενήλικου πληθυσμού.

Γιατί ροχαλίζουμε; Πότε συμβαίνει η υπνική άπνοια;

Αποφρακτική άπνοια

Στις αποφρακτικές άπνοιες στενεύουν συνήθως οι ανώτερες αναπνευστικές οδοί κατά την διάρκεια του ύπνου. Οι μύες χαλαρώνουν και η γλώσσα υποχωρεί, με αποτέλεσμα οι ήδη στενές αναπνευστικές οδοί να κλείνουν εντελώς. Οι πάσχοντες στη συνέχεια ξυπνούν, ύστερα από μερικές μάταιες αναπνοές, με αποτέλεσμα ο ύπνος να διακόπτεται επανειλημμένα κάθε νύχτα. Δεν είναι πλέον εφικτός ο αναπαυτικός, βαθύς ύπνος. Αυτό έχει ως συνέπεια την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας με μειωμένη αποδοτικότητα και αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων λόγω τυχόν εμφάνισης στιγμιαίου ύπνου. Επιπλέον, μπορούν να προκληθούν πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αιτίες που προκαλούν διαταραχές ύπνου

Η στένωση του φάρυγγα από την πτώση της γλώσσας είναι μία από τις κύριες αιτίες της αποφρακτικής άπνοιας κατά τον ύπνο. Η κλασική θεραπεία για την αποφρακτική άπνοια κατά τον ύπνο είναι η αποκαλούμενη θεραπεία CPAP, στην οποία οι πάσχοντες συνδέονται τη νύχτα με αναπνευστήρα μέσω μιας μάσκας. Για τις ήπιες και μέτριες περιπτώσεις, η οδοντιατρική προσφέρει τις συσκευές πρόσθιας καθοδήγησης. Πρόκειται για αφαιρούμενες συσκευές που τοποθετούνται στο στόμα πριν τον ύπνο. Με αυτές η κάτω γνάθος προωθείται προς τα εμπρός κατά 5- 8mm, με αποτέλεσμα να μετατοπίζεται ταυτόχρονα και η γλώσσα. Με τη μετατόπιση προκαλείται διεύρυνση του φάρυγγα, με αποτέλεσμα να μην προκαλείται πλέον μετακίνηση των αεραγωγών.

Πως αντιμετωπίζονται οι διαταραχές ύπνου;

Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς με ροχαλητό ή διαταραχές αναπνοής που σχετίζονται με τον ύπνο θα πρέπει να απευθύνονται πρώτα σε κάποιον που ειδικεύεται στα θέματα ύπνου -συνήθως πνευμονολόγο. Ο ειδικός μπορεί να διαπιστώσει εάν υπάρχει διαταραχή του ύπνου, η οποία μπορεί να επηρεαστεί ευνοϊκά από μια οδοντιατρική συσκευή πρόσθιας καθοδήγησης (προώθησης κάτω γνάθου). Στην περίπτωση που γίνει αυτή η διάγνωση -και μόνο τότε- έχει νόημα η επίσκεψη σε οδοντίατρο εκπαιδευμένο στην κατασκευή τέτοιων συσκευών.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συσκευές πρόσθιας καθοδήγησης. Από τις πιο διαδεδομένες είναι η συσκευή IST κατά Hinz και η TAP κατά Thornton. Και οι δύο συσκευές παρέχονται ιατρείο μας. Κατά κανόνα και τις δύο συσκευές μπορεί κανείς να τις συνηθίσει γρήγορα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ροχαλητό μπορεί να μειωθεί τόσο πολύ, ώστε οι σύντροφοι να μπορούν να κοιμούνται πάλι ο ένας δίπλα στον άλλο χωρίς ενοχλήσεις. Στις ήπιες περιπτώσεις άπνοιας κατά τον ύπνο μπορεί να πραγματοποιηθεί θεραπεία με πολύ καλά αποτελέσματα. Ακόμη και στις μέτριας βαρύτητας περιπτώσεις υπάρχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Καταγραφή προολίσθησης κάτω γνάθου
Καταγραφή προολίσθησης κάτω γνάθου
Ψηφιακό εκμαγείο μετά από ενδοστοματική σάρωση
Ψηφιακό εκμαγείο μετά από ενδοστοματική σάρωση
Εργαστηριακή κατασκευή συσκευής (Οδοντοτεχνικό εργαστήριο Σωκράτη Γονίδη/Αθήνα)
Συσκευή πρόσθιας καθοδήγησης 1
Συσκευή πρόσθιας καθοδήγησης 2
Συσκευή στο στόμα
Συσκευή πρόσθιας καθοδήγησης 3

Ένα μειονέκτημα των συσκευών πρόσθιας καθοδήγησης είναι ότι σε περίπτωση μακροχρόνιας χρήσης αλλάζουν τη θέση των δοντιών και μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στη σύγκλειση (δάγκωμα). Γι’ αυτόν το λόγο, αντενδείκνυνται στην περίπτωση που έχουν ήδη χαθεί πολλά δόντια ή ο οδοντικές φραγμός έχει υποστεί ζημιές από περιοδοντίτιδα.

Μάθετε περισσότερα για την ορθοδοντική στο blog της ιστοσελίδας μας.

Ο σωστός ορθοδοντικός για τη θεραπεία μου

“Ποιος είναι ο σωστός ορθοδοντικός για τη θεραπεία μου;” Αυτή είναι μάλλον μια ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι όταν συνειδητοποιήσουν πως χρήζουν ορθοδοντικής θεραπείας. Η… Read More

Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό

 Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό όπως και σε άλλους ειδικούς στον κλάδο της ιατρικής αποτελεί για πολλούς μια αρκετά δύσκολη και αγχωτική διαδικασία. Από την… Read More

Ορθοδοντική θεραπεία: Πότε τη χρειάζομαι πραγματικά;

Η ορθοδοντική θεραπεία και οι διάφορες μορφές της, τα τελευταία χρόνια κατέχουν σημαντική θέση στον κλάδο της οδοντιατρικής γενικά και της ορθοδοντικής ειδικότερα. Αυτό συμβαίνει,… Read More