Μύθος ή αλήθεια ότι τα γλωσσικά σιδεράκια μπορούν να χαλάσουν πιο εύκολα τα δόντια;

Είναι μύθος ή αλήθεια ότι τα γλωσσικά σιδεράκια μπορούν να χαλάσουν τα δόντια; Συχνά ακούγεται από συναδέλφους ορθοδοντικούς ότι τα γλωσσικά ή αλλιώς εσωτερικά σιδεράκια έχουν την τάση να χαλάνε πιο εύκολα τα δόντια.  Αυτό το εγχείρημα δεν στηρίζεται επιστημονικώς. Σε αντίθεση τα γλωσσικά σιδεράκια μπορούν να χαρίσουν ένα ορθοδοντικά σωστό αποτέλεσμα για όμορφο χαμόγελο. Ο μύθος αυτός περί μη ορθής μεθόδου για ίσια δόντια, δημιουργήθηκε για έναν συγκεκριμένο λόγο. Αυτός είναι να αποφεύγεται από ορισμένους ορθοδοντικούς η εφαρμογή της συγκεκριμένης ορθοδοντικής παρέμβασης με τα γλωσσικά σιδεράκια. Συνεπώς, η γλωσσική ορθοδοντική πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο για ίσια δόντια.

Η μέθοδος ορθοδοντικής με γλωσσικά σιδεράκια σε σύγκριση με τα κολλητά σιδεράκια.

Σε αντίθεση με τα γλωσσικά σιδεράκια, η χρήση ακίνητων ορθοδοντικών συσκευών ή αλλιώς κολλητά σιδεράκια  μπορεί να επιφέρει μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις στην αδαμαντίνη των δοντιών. Τέτοιες αλλοιώσεις είναι οι λευκές κηλίδες οι οποίες αντιπροσωπεύουν την αρχή της τερηδόνας. Η σύγκριση της γλωσσική “εσωτερικής” επιφάνειας των δοντιών με την εφαρμογή ακίνητων ορθοδοντικών συσκευών και τη χειλική εξωτερική επιφάνεια φέρει τα εξής συμπεράσματα. Με τα εσωτερικά σιδεράκια, τα προαναφερθέντα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα, ότι ο βαθμός πρόκλησής τους είναι 10 φορές μικρότερος (Van der Veen MH et al., Eur J Oral Sci. 2010 Jun;118(3):298-303). Αυτό συμβαίνει γιατί στη χειλική εξωτερική επιφάνεια υπάρχουν οι εξής παράμετροι:

  1. Συνεχή “διαβροχή” της εσωτερικής επιφάνειας των δοντιών με το σάλιο.
  2. Αυτοκαθαρισμός της εσωτερικής επιφάνειας κατά τη διάρκεια της κατάποσης και με τη βοήθεια της γλώσσας.
  3. Ιδιαίτερα ανθεκτική διάταξη των πρισμάτων της αδαμαντίνης και πιο συγκεκριμένα του “σμάλτου” των δοντιών στην εσωτερική επιφάνεια.
  4. Η εξατομικευμένη συσκευή παρέχει τη δυνατότητα να καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του δοντιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αφήνει λιγότερους “σχισμοειδείς” χώρους κατακράτησης μικροβιακής πλάκας. Αντίθετα τα μη εξατομικευμένα και κοινά “εξωτερικά σιδεράκια”, δεν παρέχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Τα “εσωτερικά σιδεράκια” είναι μια αποτελεσματική ορθοδοντική μέθοδος

Τα γλωσσικά ή αλλιώς εσωτερικά σιδεράκια μπορούν εξίσου να επιφέρουν λευκές κηλίδες απασβεστίωσης. Η διαφορά με τα κολλητά σιδεράκια είναι ότι οι αλλοιώσεις αυτές αφορούν το εσωτερικό μέρος των δοντιών και σε πολύ μικρότερο βαθμό. Επίσης, δεν είναι ορατές σε τρίτους, εξασφαλίζοντας ένα όμορφο χαμόγελο. Συνεπώς, η έκφραση ότι τα εσωτερικά σιδεράκια χαλάνε πιο εύκολα τα δόντια όχι μόνο είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη αλλά ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Η εφαρμογή ακινήτων συσκευών μπορεί να προκαλέσει 10 φορες περισσότερα προβλήματα ως προς ένα όμορφο χαμόγελο. 

Μάθετε περισσότερα για την Αόρατη Ορθοδοντική στην ιστοσελίδα μας! Ενημερωθείτε για τις δύο μεθόδους της: τη γλωσσική ορθοδοντική και τη μέθοδο Invisalign και προβείτε στην ιδανική επιλογή! 

η αλήθεια για τα γλωσσικά σιδεράκια
γλωσσικά σιδεράκια ως αποτελεσματική ορθοδοντική μέθοδος

Ο σωστός ορθοδοντικός για τη θεραπεία μου

“Ποιος είναι ο σωστός ορθοδοντικός για τη θεραπεία μου;” Αυτή είναι μάλλον μια ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι όταν συνειδητοποιήσουν πως χρήζουν ορθοδοντικής θεραπείας. Η… Read More

Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό

 Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό όπως και σε άλλους ειδικούς στον κλάδο της ιατρικής αποτελεί για πολλούς μια αρκετά δύσκολη και αγχωτική διαδικασία. Από την… Read More

Ορθοδοντική θεραπεία: Πότε τη χρειάζομαι πραγματικά;

Η ορθοδοντική θεραπεία και οι διάφορες μορφές της, τα τελευταία χρόνια κατέχουν σημαντική θέση στον κλάδο της οδοντιατρικής γενικά και της ορθοδοντικής ειδικότερα. Αυτό συμβαίνει,… Read More