Πανοραμική Δοντιών: Τι πρέπει να ξέρω;

Η πανοραμική δοντιών πρόκειται για μια ακτινολογική εξέταση που έχει ως στόχο των εντοπισμό βλαβών και ασθενειών στη στοματική κοιλότητα. Η διενέργεια μιας τέτοιας ακτινογραφίας είναι ιδιαίτερα σημαντική πριν από οποιαδήποτε ορθοδοντική παρέμβαση. Με μία απλή κλινική εξέταση δεν είναι δυνατόν να ανιχνευτούν όλα τα προβλήματα και οι ασθένειες στη στοματική κοιλότητα. Η πανοραμική δοντιών βοηθάει στον εντοπισμό όλων των παραπάνω και συμβάλλει στην ολοκληρωμένη απεικόνιση και διάγνωση των δοντιών. Επίσης χρησιμοποιείται για την πρόληψη ορισμένων ασθενειών της στοματικής κοιλότητας και διάγνωση για το ποια ορθοδοντική συσκευή είναι καταλληλότερη για τον κάθε ασθενή. Συνεπώς για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος κρίνεται αναγκαία η διεξαγωγή της πανοραμικής ακτινογραφίας των δοντιών από τον ειδικό ορθοδοντικό.

Η αναγκαιότητα της πανοραμικής δοντιών για κάθε ορθοδοντική παρέμβαση

Χωρίς τη διενέργεια πανοραμικής δοντιών με σκοπό την περαιτέρω διάγνωση ορθοδοντικού προβλήματος, είναι αδύνατο να γίνει οποιαδήποτε ορθοδοντική μετακίνηση. Με την ακτινολογική εξέταση ορθοπαντομογραφήματος, δηλαδή της πανοραμικής,γίνεται μια τρισδιάστατη απεικόνιση του μεγέθους αλλά και της φοράς που έχουν οι ρίζες των δοντιών. Πέρα από αυτά εξετάζεται το επίπεδο του υποστηρικτικού οστού, καθώς και εντοπίζονται άλλα προβλήματα όπως τερηδόνα, περιοδοντικά θυλάκια, περιακρροριζικές αλλοιώσεις. Χάρη στην ακτινολογική αυτή εξέταση, είναι εύκολο να διερευνηθεί η κατάσταση οδοντικών σπερμάτων δοντιών που δεν έχουν ανατείλει καθώς και άλλων συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανίζει ο ασθενής. Χωρίς την πανοραμική δοντιών θα ήταν αδύνατος ο σχεδιασμός οποιασδήποτε ορθοδοντικής θεραπείας αλλά και η κατάρτισή της. 

Άλλες ακτινογραφικές εξετάσεις για επιπλέον διερεύνηση των στοματικών προβλημάτων

Υπάρχουν ορισμένα περιστατικά στα οποία κρίνεται αναγκαία και η διεξαγωγή επιπλέον ακτινογραφιών πέρα της πανοραμική δοντιών. Τέτοιες μπορεί να είναι η πλάγια κεφαλομετρική (Ceph) και η κωνική δέσμη (CBCT). Αυτές οι ακτινολογικές διαγνώσεις χρειάζεται να γίνονται στις περιπτώσεις στις οποίες τα διαγνωστικά δεδομένα που παρέχει η πανοραμική είναι ανεπαρκή. Για τη σωστή λήψη των θεραπευτικών αποφάσεων που αφορούν τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, οι παραπάνω ακτινογραφίες καθίστανται απαραίτητες. Ο κάθε ασθενής έχει ανάγκη από μια διαφορετική ορθοδοντική μέθοδο για ίσια δόντια και επομένως απαιτείται πριν από οποιαδήποτε θεραπεία η κατάλληλη και εκτενή εξέταση.

Η πανοραμική δοντιών είναι επικίνδυνη εξέταση;

Όπως έχει προαναφερθεί, είναι αδύνατον να διεξαχθεί οποιαδήποτε ορθοδοντική παρέμβαση χωρίς να έχει προηγηθεί η πανοραμική ακτινογραφία δοντιών. Στην περίπτωση που δεν προηγείται αυτή η εξέταση, είναι πολύ πιθανό ο “θεράπων” ορθοδοντικός να προβεί σε μια ορθοδοντική μετακίνηση που να προκαλέσει σωματική βλάβη στον ασθενή. Η πανοραμική δοντιών είναι μια πολύ απλή και ανώδυνη εξέταση που μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο για την επιλογή της σωστότερης θεραπείας. Με τη βοήθεια της, μπορεί ο ειδικός ορθοδοντικός να έχει μία πλήρη εικόνα για το για το μέγεθος των ριζών και το υποστηρικτικό επίπεδο οστού. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει σε μια αποτελεσματική θεραπεία. Η ακτινοβολία στην οποία υπόκειται ο εξεταζόμενος είναι ιδιαίτερα μικρή και πλήρως ακίνδυνη. Συνεπώς κανένας ασθενής δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τη συγκεκριμένη εξέταση και το βαθμό επικινδυνότητάς της. Ο κάθε γιατρός γνωρίζει πότε είναι απαραίτητη αυτή η εξέταση ώστε να μην εκτίθεται άσκοπα ο ασθενής στην οποιαδήποτε ακτινοβολία.

Εσείς θα επιτρέπατε στον ορθοπεδικό σας να κάνει ανάταξη κατάγματος χωρίς πρώτα να έχει προηγηθεί μία ακτινολογική εξέταση; Το ίδιο συμβαίνει και με τη στοματική κοιλότητα. Δεν γίνεται να προβείτε σε οποιαδήποτε ορθοδοντική παρέμβαση χωρίς την πανοραμική εξέταση των δοντιών σας. Στο ιατρείο μας, προσέχουμε ιδιαίτερα τον κάθε ασθενή και επιλέγουμε για αυτόν την καταλληλότερη θεραπεία έπειτα από τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις. Βρισκόμαστε δίπλα σας, να σας βοηθήσουμε για οποιαδήποτε ορθοδοντική θεραπεία επιθυμείτε προκειμένου να αποκτήσετε ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο. Το έμπειρο προσωπικό του ιατρείου μας θα σας συμβουλέψει κατάλληλα για το ποια ορθοδοντική θεραπεία, είτε invisalign, είτε με τη γλωσσική ορθοδοντική incognito σας ταιριάζει.

Ο σωστός ορθοδοντικός για τη θεραπεία μου

“Ποιος είναι ο σωστός ορθοδοντικός για τη θεραπεία μου;” Αυτή είναι μάλλον μια ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι όταν συνειδητοποιήσουν πως χρήζουν ορθοδοντικής θεραπείας. Η… Read More

Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό

 Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό όπως και σε άλλους ειδικούς στον κλάδο της ιατρικής αποτελεί για πολλούς μια αρκετά δύσκολη και αγχωτική διαδικασία. Από την… Read More

Ορθοδοντική θεραπεία: Πότε τη χρειάζομαι πραγματικά;

Η ορθοδοντική θεραπεία και οι διάφορες μορφές της, τα τελευταία χρόνια κατέχουν σημαντική θέση στον κλάδο της οδοντιατρικής γενικά και της ορθοδοντικής ειδικότερα. Αυτό συμβαίνει,… Read More