Μεσοδόντια αποκοπή αδαμαντίνης (IPR) : Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Η IPR, δηλαδή η μεσοδόντια αποκοπή αδαμαντίνης, είναι μια διαδικασία αφαίρεσης 0,2-0,5 του χιλιοστού αδαμαντίνης από κάθε σημείο επαφής των πρόσθιων δοντιών, δηλαδή 0,1-0,25mm ανά επιφάνεια. Αφορά οποιαδήποτε ορθοδοντική παρέμβαση, είτε με τη θεραπεία Invisalign, είτε με εξωτερικά ή εσωτερικά σιδεράκια. Ποιές είναι οι περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητη η μέθοδος IPR πριν απο μια ορθοδοντική παρέμβαση; Για ποιό λόγο για να ισιώσουν τα δόντια πρέπει να πραγματοποιηθεί η μεσοδόντια αποκοπή αδαμαντίνης και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει; Σε αυτό το blog, θα μπορέσετε να βρείτε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις και πολλές ακόμη πληροφορίες για την μέθοδο IPR.

Πως γίνεται η IPR και ποιά είναι τα πλεονεκτήματά της

Η μέθοδος IPR πραγματοποιείται με την αφαίρεση ελαχίστων χιλιοστών αδαμαντίνης ανάμεσα στα σημεία επαφής κυρίως των μπροστινών δοντιών. Εφαρμόζεται για να διευκολύνει περιπτώσεις με ήπιο έως μέτριο συνωστισμό δοντιών. Δημιουργεί έτσι τον απαραίτητο χώρο, περίπου 0,3 με 0,5 του χιλιοστού, ώστε να ισιώσουμε τα δόντια χωρίς να τα μετακινήσουμε προς τα έξω ή προς τα μέσα. Εφαρμόζεται σε κάποια συγκεκριμένα περιστατικά. Πρώτον, όταν η διενέργεια εξαγωγών για την ορθοδοντική εξάλειψη υφιστάμενου συνωστισμού δεν προτείνεται. Δεύτερον όταν η απρόσκοπτη διεύρυνση του οδοντικού φραγμού (με μετακίνηση των ριζών σε περιοχή ελάχιστης οστικής στήριξης) συνιστά μια αντένδειξη.

Η αναγκαιότητα της IPR σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Όποτε πραγματοποιείται μια ορθοδοντική θεραπεία, είτε αόρατη ορθοδοντική είτε γλωσσική ορθοδοντική, διαταράσσεται η ισορροπία και η θέση των δοντιών. Πρέπει λοιπόν, μετά το πέρας της θεραπείας να έχουμε ένα σταθερό αποτέλεσμα, έτσι ώστε να αποτρέψουμε μεγάλες μεταβολές. Αν δεν εφαρμόσουμε τη μέθοδο IPR ούτε γίνουν εξαγωγές, τότε υποχρεωτικά για να πραγματοποιηθεί μια ορθοδοντική παρέμβαση θα πρέπει να κάνουμε μετακίνηση των δοντιών. Κατά τη μετακίνηση όμως, είτε προς τα έξω, είτε προς τα μέσα, δεν υπάρχει επιπλέον χώρος. Έτσι μπορεί τα δόντια και πάλι να αλλάξουν θέση λόγω της πίεσης που ασκείται από τη γλώσσα ή τα χείλη.

Είναι πιθανό, λοιπόν, μετά την ορθοδοντική θεραπεία το αποτέλεσμα να μην είναι το επιθυμητό αισθητικά. Προκειμένου να κρατήσουμε την περίμετρο του οδοντικού φραγμού σταθερή και να μην υπάρχει ο κίνδυνος της υποτροπής, η IPR κρίνεται η πλέον απαραίτητη.

Ποιές είναι οι επιπτώσεις της μεθόδου IPR

Η μέθοδος IPR είναι ο μικρότερος συμβιβασμός που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οριακά περιστατικά, χωρίς την αφαίρεση δοντιών. Για τα ήπια ή τα μέτρια περιστατικά εάν χρειαστεί να δημιουργηθεί χώρος πριν απο την ορθοδοντική διαδικασία, τότε αυτή η μέθοδος κρίνεται ιδανική. Η μέθοδος IPR είναι μια εντελώς ανώδυνη και ασφαλής διαδικασία και αρκετά γρήγορα πραγματοποιήσιμη απο τον ορθοδοντικό. Η μέθοδος δεν είναι ενδεδειγμένη για άτομα που δεν έχουν υγιείς σιελογόνους αδένες αλλά και εάν έχουν την τάση για δημιουργία τερηδόνας. Επίσης δεν ενδείκνυται η διαδικασία σε παιδιά και εφήβους καθώς δεν γνωρίζει κανείς τη συμπεριφορά τους όσον αφορά τη στοματική υγιεινή. Απευθύνεται σε ενήλικες που εφαρμόζουν μια άψογη στοματική υγιεινή και γνωρίζουν με βάση το ιστορικό τους σχετικά με την ανθεκτικότητα στην τερηδόνα.

Η ασφάλεια της μεθόδου IPR

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η διενέργειά της δεν επιβαρύνει το σμάλτο των δοντιών. Αλλά και η ανθεκτικότητα τους απέναντι στον κίνδυνο δημιουργίας τερηδόνας παραμένει ισχυρή. Πολλαπλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το σμάλτο μετά την IPR είναι πιο ομαλό από πριν τη διαδικασία και δεν είναι ασθενέστερο σε κινδύνους καθώς δεν μεταβάλουμε την ανθεκτικότητα των δοντιών. Η μέθοδος επίσης μπορεί να προάγει υγιέστερα ούλα και δόντια, επειδή η αφαίρεση των χιλιοστών εξαλείφει τον κίνδυνο για δημιουργία πλάκας και πέτρας. Η μεσοδόντια αποκοπή αδαμαντίνης δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους. Γίνεται χρήση της σε ενήλικες που βρίσκονται στο όριο να κάνουν εξαγωγές και θα επωφελούνταν απο το να δημιουργηθεί χώρος, όπως επίσης και για να αποτραπεί η μετακίνηση προς τα εμπρός. Καθώς δεν είναι όλα τα περιστατικά ίδια θα πρέπει να συζητήσετε με τον ορθοδοντικό σας ποια μέθοδος είναι ιδανική για εσάς, πριν πραγματοποιήσετε μια ορθοδοντική διαδικασία. Στο ορθοδοντικό ιατρείο μας θα σας παρουσιάσουμε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μεθόδων ώστε να κρίνουμε ποια θα είναι αποτελεσματικότερη για εσάς.

Ο σωστός ορθοδοντικός για τη θεραπεία μου

“Ποιος είναι ο σωστός ορθοδοντικός για τη θεραπεία μου;” Αυτή είναι μάλλον μια ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι όταν συνειδητοποιήσουν πως χρήζουν ορθοδοντικής θεραπείας. Η… Read More

Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό

 Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό όπως και σε άλλους ειδικούς στον κλάδο της ιατρικής αποτελεί για πολλούς μια αρκετά δύσκολη και αγχωτική διαδικασία. Από την… Read More

Ορθοδοντική θεραπεία: Πότε τη χρειάζομαι πραγματικά;

Η ορθοδοντική θεραπεία και οι διάφορες μορφές της, τα τελευταία χρόνια κατέχουν σημαντική θέση στον κλάδο της οδοντιατρικής γενικά και της ορθοδοντικής ειδικότερα. Αυτό συμβαίνει,… Read More