Κουμπάκια (attachments) μεμβρανών Invisalign: Πως σχεδιάζονται και πως τοποθετούνται;

Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της αόρατης θεραπείας ο ορθοδοντικός κρίνει απαραίτητο να τοποθετηθούν τα κουμπάκια μεμβρανών Invisalign. Αυτό συμβαίνει προκειμένου να επιτευχθούν κάποιες οδοντικές κινήσεις. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Invisalign, είναι αναγκαίο και πρέπει να τοποθετηθούν τα λεγόμενα κουμπάκια ή αλλιώς attachments πάνω στα δόντια του ασθενή. Με αυτό τον τρόπο, μεταφέρεται η δύναμη από το νάρθηκα στην επιφάνεια του δοντιού, έχοντας ως συνέπεια την επίδραση πίεσης πάνω σε αυτό. Όσα περισσότερα κουμπάκια εφαρμοστούν στα δόντια του ασθενή, τόσο καλύτερος είναι ο έλεγχος κίνησης και ακόμα πιο γρήγορα θα επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα. Η πολυπλοκότητα του κάθε περιστατικού διαφέρει από άτομο σε άτομο. Aυτή ουσιαστικά ορίζει τα πόσα κουμπάκια μεμβρανών Invisalign θα χρειαστεί να τοποθετηθούν στο κάθε δόντι του ασθενή κατά την διάρκεια της εκάστοτε θεραπείας. 

Πως σχεδιάζονται τα κουμπάκια μεμβρανών Invisalign;

Το σημαντικότερο κομμάτι στα κουμπάκια μεμβρανών Invisalign είναι η ορθή σχεδίαση τους. Κατά τον ψηφιακό σχεδιασμό, ο ορθοδοντικός έχει τον πλήρη έλεγχο για τη δημιουργία τους. Η κάθε ψηφιακή τοποθέτηση στην οποία θα προβεί ο ιατρός έχει ως σκοπό τη σωστή εφαρμογή της κατάλληλης δύναμης του νάρθηκα πάνω στα κουμπάκια μεμβρανών Invisalign, ώστε να μετακινηθεί σωστά και επιτυχημένα το κάθε δόντι. Ο ιατρός μπορεί να τοποθετήσει όσα κουμπάκια μεμβρανών Invisalign θεωρεί εκείνος απαραίτητα στην κάθε περίπτωση. Αυτό έχει ως σκοπό, να ασκηθούν οι δυνάμεις που χρειάζονται στα δόντια για τη μετακίνησή τους από και προς μια ορισμένη κατεύθυνση. Άλλος ένας λόγος εφαρμογής των κουμπιών είναι η αύξηση του όγκου κάποιων συγκεκριμένων επιφανειών με στόχο τη μετακίνηση ορισμένων δοντιών. Η εφαρμογή από τα κουμπάκια μεμβρανών Invisalign στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών σχεδιαστικά είναι εφικτή. Πολλές φορές ο ασθενής επιθυμεί για αισθητικούς λόγους να τοποθετήσει τα κουμπάκια στην εσωτερική μεριά του δοντιού. Αυτό, είναι εύκολο να επιτυγχανθεί κατά τη σχεδίαση τους, αλλά υποβαθμίζεται η αποδοτικότητα της συσκευής και της θεραπείας. Δηλαδή, τα εσωτερικά attachments είναι λιγότερα αποδοτικά λόγω της τριβής των δοντιών, από τα εξωτερικά κουμπάκια που έχουν ήδη τοποθετηθεί.

Πως τοποθετούνται τα κουμπάκια μεμβρανών Invisalign;

Στην αόρατη ορθοδοντική, η διαδικασία τοποθέτησης των attachments είναι τελείως ανώδυνη και αρκετά απλή. Ουσιαστικά, ο γιατρός έχοντας τοποθετήσει ψηφιακά τα κουμπάκια μεμβρανών Invisalign κρατάει στα χέρια του την ειδική μεμβράνη που έχει κατασκευαστεί για αυτό τον σκοπό. Στην συνέχεια, τοποθετεί τη ρητίνη στις υποδοχές της. Η ρητίνη αυτή εφαρμόζεται σε όλα τα σημεία στα οποία θα τοποθετηθούν τα κουμπάκια. Ύστερα, ο ορθοδοντικός προετοιμάζει τα δόντια του ασθενή με τη μέθοδο της αδροποίησης για να τοποθετηθούν σωστά τα attachments. Έχοντας τελειώσει με την προετοιμασία των δοντιών, εφαρμόζει την ειδική κόλλα στα δόντια και τοποθετεί τον νάρθηκα τον οποίο έχει γεμίσει με ρητίνη. Έπειτα, πολυμερίζει με το ειδικό μπλε φως την μεμβράνη και στο τέλος αφαιρεί τα υπολείμματα με ένα εργαλείο αφήνοντας τα κουμπάκια στη θέση τους. Η διαδικασία χρειάζεται κάποιο μικρό χρονικό διάστημα για την προεργασία αλλά είναι αρκετά απλή, γρήγορη και εύκολη.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλη τη διαδικασία που ακολουθείται για το πως σχεδιάζονται και πως τοποθετούνται τα κουμπάκια μεμβρανών Invisalign από τον ορθοδοντικό σας. Εξηγείται αρχικά, το πως σχεδιάζονται τα σωστά attachments στον υπολογιστή μέσω του κατάλληλου προγράμματος. Στην συνέχεια, με την προβολή ενός βίντεο θα παρακολουθήσετε τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται τα κουμπάκια μεμβρανών Invisalign πάνω στον νάρθηκα. Τέλος, θα δείτε πως εφαρμόζονται τα attachments στα δόντια του ασθενή.

Ο Δρ. Δρ. Φώτης Εξάρχου είναι Diamond Invisalign Provider και διεθνής ομιλητής για την μέθοδο ορθοδοντικής θεραπείας με διαφανείς μεμβράνες Invisalign, μοιράζοντας την γνώση και την εμπειρία του με συναδέλφους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Είναι διαθέσιμος για κάθε ερώτηση ή απορία που μπορεί να έχετε. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το ορθοδοντικό ιατρείο μας.

Ο σωστός ορθοδοντικός για τη θεραπεία μου

“Ποιος είναι ο σωστός ορθοδοντικός για τη θεραπεία μου;” Αυτή είναι μάλλον μια ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι όταν συνειδητοποιήσουν πως χρήζουν ορθοδοντικής θεραπείας. Η… Read More

Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό

 Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό όπως και σε άλλους ειδικούς στον κλάδο της ιατρικής αποτελεί για πολλούς μια αρκετά δύσκολη και αγχωτική διαδικασία. Από την… Read More

Ορθοδοντική θεραπεία: Πότε τη χρειάζομαι πραγματικά;

Η ορθοδοντική θεραπεία και οι διάφορες μορφές της, τα τελευταία χρόνια κατέχουν σημαντική θέση στον κλάδο της οδοντιατρικής γενικά και της ορθοδοντικής ειδικότερα. Αυτό συμβαίνει,… Read More