Ορθοδοντικά Σιδεράκια: Τι είναι, πότε χρειάζονται και πως μπορούν να σας βοηθήσουν

Τα ορθοδοντικά σιδεράκια αποτελούν ένα ορθοδοντικό μέσο για να ισιώσετε τα δόντια σας. Είναι μια αποτελεσματική μέθοδος ευθυγράμμισης των δοντιών και αποτελούν έναν ισχυρό σύμμαχο του ορθοδοντικού ή του οδοντίατρου. Είναι απαραίτητο, να έχει προηγηθεί εξέταση πανοραμικής ακτινογραφίας, πριν υποβληθείτε στη μέθοδο με τα ορθοδοντικά σιδεράκια.

Παράλειψη αυτής της διαγνωστικής διαδικασίας θεωρείται ιατρικό σφάλμα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε για τα ορθοδοντικά σιδεράκια είναι πως ο χρόνος που θα τα φοράτε εξαρτάται από το ορθοδοντικό πρόβλημα που έχετε να αντιμετωπίσετε. Είναι λογικό σε κάθε ασθενή ο χρόνος αυτός να διαφέρει. Πρέπει να γνωρίζετε, επίσης, ότι θα αποφασίσετε από κοινού με τον ορθοδοντικό σας αν τελικά θα επιλέξετε αυτή τη μέθοδο. Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα ορθοδοντικά σιδεράκια στο ορθοδοντικό ιατρείο μας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας  για οποιαδήποτε απορία. 

Πότε χρειάζονται τα ορθοδοντικά σιδεράκια;

Ο ορθοδοντικός σας είναι ο κατάλληλος για να σας επισημάνει πότε χρειάζεται παρέμβαση με ορθοδοντικά σιδεράκια. Φυσικά θα σας ενημερώσει για όλες τις παραμέτρους που χρειάζεται να λάβετε υπόψιν, ώστε να τις εξετάσετε και να αποφασίσετε αν τελικά θα επιλέξετε αυτήν τη μέθοδο. Θα ενημερωθείτε σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν και θα σας προταθεί η κατάλληλη για εσάς, προκειμένου να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα θα ενημερωθείτε σχετικά με το κόστος και το χρονικό διάστημα της θεραπείας. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό, αν τα σιδεράκια θα είναι αόρατα ή όχι. Είναι πιθανό παράλληλα με τα ορθοδοντικά σιδεράκια να χρειαστεί να συνδυάσετε και κάποια άλλη ορθοδοντική παρέμβαση όπως για παράδειγμα τη γλωσσική ορθοδοντική. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μέθοδος που θα επιλεχθεί είναι εκείνη που θα εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες σας!

Πως θα με βοηθήσουν;

Μα φυσικά να ισιώσετε τα δόντια σας και να αποκτήσετε το χαμόγελο που επιθυμείτε. Θα μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε κινητά και ακίνητα ορθοδοντικά σιδεράκια. Τι σημαίνει αυτό; Η διαφορά τους εντοπίζεται στην τοποθέτηση τους. Αναλυτικά, τα κινητά σιδεράκια μπορείτε να τα βγάζετε, όποτε εσείς επιθυμείτε, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμα η θεραπεία σας. Αυτό συμβαίνει με τις διαφανείς μεμβράνες, όπου η αφαίρεση πριν από κάποιο γεύμα ή κατά το πλύσιμο της στοματικής κοιλότητας, είναι απαραίτητη. Οι διαφανείς μεμβράνες είναι ουσιαστικά μέρος της αόρατης ορθοδοντικής. Αντίθετα, τα ακίνητα σιδεράκια αφαιρούνται αυστηρά μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε, επίσης, ότι τα ορθοδοντικά σιδεράκια δε χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για να ισιώσουμε τα δόντια μας. Ο ορθοδοντικός ή ο οδοντίατρος σας δύναται να προτείνει τη χρήση τους και για την αντιμετώπιση διαφορετικών περιστατικών, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Μπορώ να βάλω μόνο στα κάτω ή στα πάνω δόντια ορθοδοντικά σιδεράκια;

Μία πολύ συχνή ερώτηση που απασχολεί πληθώρα κόσμου, είναι το αν θα πρέπει να τοποθετηθούν τα ορθοδοντικά σιδεράκια και στις δύο γνάθους. Η απάντηση είναι ότι δεν τίθεται καν δίλλημα. Δυστυχώς, όσο και να το θέλουμε, δεν μπορούμε να διαλέξουμε αν θα γίνει ορθοδοντική θεραπεία και στις δύο γνάθους ή μόνο στη μία. Ο λόγος μάλιστα είναι πολύ απλός. 

Το στόμα μας λειτουργεί όταν τα δόντια μας έρχονται σε επαφή. Εάν εμείς κάνουμε οποιαδήποτε μετακίνηση μόνο στη μία γνάθο, η σύγκλιση των δοντιών θα είναι υποβαθμισμένη. Με την παρέμβαση σε μία μόνο γνάθο, τοποθετώντας για παράδειγμα μόνο στα πάνω δόντια ορθοδοντικα σιδεράκια (ή και μεμβράνες Invisalign), θα δημιουργηθεί κενό μεταξύ τους. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το άρτιο ορθοδοντικό αποτέλεσμα είναι άρτιο τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. Μια θεραπεία, λοιπόν, η οποία ενδεχομένως μας χάριζε ένα πανέμορφο χαμόγελο, δε θα ήταν καθόλου χρήσιμη αν θα μας εμπόδιζε στη μάσηση.

Στο επισυναπτόμενο βίντεο που ακολουθεί ο ορθοδοντικός Δρ. Δρ. Φώτης Β. Εξάρχου εξηγεί τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ορθοδοντική παρέμβαση σε μία από τις δύο γνάθους. Γιατί αυτό δε συνιστά ορθοδοντική; Πως μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του στόματος; Παρακολουθήστε το βίντεο και μάθετε περισσότερα.

Ο σωστός ορθοδοντικός για τη θεραπεία μου

“Ποιος είναι ο σωστός ορθοδοντικός για τη θεραπεία μου;” Αυτή είναι μάλλον μια ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι όταν συνειδητοποιήσουν πως χρήζουν ορθοδοντικής θεραπείας. Η… Read More

Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό

 Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό όπως και σε άλλους ειδικούς στον κλάδο της ιατρικής αποτελεί για πολλούς μια αρκετά δύσκολη και αγχωτική διαδικασία. Από την… Read More

Ορθοδοντική θεραπεία: Πότε τη χρειάζομαι πραγματικά;

Η ορθοδοντική θεραπεία και οι διάφορες μορφές της, τα τελευταία χρόνια κατέχουν σημαντική θέση στον κλάδο της οδοντιατρικής γενικά και της ορθοδοντικής ειδικότερα. Αυτό συμβαίνει,… Read More