Αφαίρεση κυνόδοντα: Τι συμβαίνει με τους έγκλειστους κυνόδοντες στην Ορθοδοντική;
Η αφαίρεση κυνόδοντα πραγματοποιείται κυρίως στην άνω γνάθο. Ένας κυνόδοντας ονομάζεται έγκλειστος, όταν δεν έχει εμφανιστεί στο στόμα μετά την κανονική και αναμενόμενη ηλικία ανατολής του. Οι έγκλειστοι κυνόδοντες αντιμετωπίζονται με ορθοδοντική παρέμβαση (αφαίρεση κυνόδοντα, ορθοδοντική ή χειρουργική). Αφορούν παιδιά, εφήβους αλλά και ενήλικες. Ο ορθοδοντικός θα εξετάσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κυνόδοντες και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Είναι απαραίτητο πριν υποβληθείτε σε θεραπεία, ο ορθοδοντικός να σας έχει ζητήσει να βγάλετε μια ακτινογραφία πανοραμική δοντιών. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η έγκαιρη διάγνωση των εγκλείστων κυνοδόντων είναι το κλειδί για την επιτυχημένη θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που παρατηρείται στο 2% του πληθυσμού. Η συχνότητα έγκλεισης ενός κυνόδοντα που δύναται να οδηγήσει στην αφαίρεση κυνόδοντα, είναι δύο φορές μεγαλύτερη στα κορίτσια και παρουσιάζει οικογενή χαρακτήρα. Στο ορθοδοντικό ιατρείο μας μπορείτε επίσης να γνωρίσετε την μέθοδο Invisalign, τη Γλωσσική Ορθοδοντική και την Αόρατη Ορθοδοντική.
Οι έγκλειστοι κυνόδοντες συνεπάγονται αυτόματα και αφαίρεση κυνόδοντα;
Όχι. Η αφαίρεση κυνόδοντα θα πραγματοποιηθεί, μόνο αν κριθεί απαραίτητο. Σε κάθε περίπτωση, η ορθοδοντική παρέμβαση που θα ακολουθηθεί για τη διευθέτηση των έγκλειστων κυνοδόντων εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων. Πιο συγκεκριμένα, που βρίσκεται ο κυνόδοντας; Στην άνω ή κάτω γνάθο; Ποια είναι η χρονολογική και οδοντική ηλικία του ασθενή; Είναι συνηθισμένο φαινόμενο η ανατολή ενός κυνόδοντα που είχε θεωρηθεί καταδικασμένος. Πολλές φορές αυτό συμβαίνει λόγω κακής εκτίμησης της οδοντικής ηλικίας του παιδιού. Ωστόσο, είναι αναγκαίο πριν την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας να γίνεται η απαραίτητη ορθοδοντική μελέτη. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι η διάρκεια της θεραπείας, διαφέρει ανάλογα με τη σοβαρότητα και τις ιδιαιτερότητες του περιστατικού.
Οι συχνότερες θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι:
1. Αφαίρεση κυνόδοντα στα νεογιλά δόντια
2. Ορθοδοντική
3. Χειρουργική αποκάλυψη με ή χωρίς ορθοδοντική έλξη
4. Χειρουργική αυτομεταμόσχευση- επανατοποθέτηση
5. Χειρουργική εξαγωγή
Ποιες είναι οι αιτίες έγκλεισης των κυνοδόντων;
Οι λόγοι που μένει έγκλειστος ένας κυνόδοντας ποικίλουν. Η αντιμετώπιση ενός έγκλειστου κυνόδοντα, είναι πιθανό να μην απαιτεί την αφαίρεση κυνόδοντα, αλλά να χρειαστεί κάποια άλλη ορθοδοντική παρέμβαση. Οι πιο συχνές αιτίες έγκλεισης είναι:
- Τα εμπόδια κατά την ανατολή του κυνόδοντα. Ο συνωστισμός στον οδοντικό φραγμό, η οδοντική σύντηξη, το συμπαγές οστούν, ο παχύς ινώδης ιστός και η ινωμάτωση. Ο συνωστισμός των δοντιών είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο σε παιδιά, εφήβους αλλά και ενήλικες. Οφείλεται σε γενετικά αίτια ή μπορεί να προκαλείται και από οδοντιατρικές παρεμβάσεις (π.χ. τερηδόνα).
- Η έκτοπη θέση ως αιτία έγκλεισης. Η θέση της γνάθου αποτελεί ίσως το σημαντικότερο παράγοντα για την ανατολή ενός κυνόδοντα και καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες. Συχνά παρατηρείται το πρόβλημα ότι οι κυνόδοντες της άνω γνάθου αναπτύσσονται ψηλά μέσα στο οστούν και πρέπει να διανύσουν μεγάλη απόσταση για να ανατείλουν.
- Ο δυσλειτουργικός μηχανισμός ανατολής του κυνόδοντα. Πρόκειται για έναν πολύπλοκο μηχανισμό που βασίζεται σε κυτταρικές διεργασίες και συχνά μπορεί να δυσλειτουργεί, λόγω τραυματισμού.
Αφαίρεση κυνόδοντα σε έγκλειστους και έγκαιρη διάγνωση
Οι κυνόδοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία της οδοντικής σύγκλεισης. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να ανατείλουν στη θέση τους. Αυτό που συνίσταται είναι τα παιδιά να επισκεφθούν τον ορθοδοντικό τους στην ηλικία των 8 ετών. Η ηλικία αυτή είναι κρίσιμη, καθώς θα πρέπει να γίνει λεπτομερής λήψη του ιστορικού και διεξοδική κλινική εξέταση. Ο ορθοδοντικός ακολουθεί αυτή τη διαδικασία, ώστε να μπορέσουν να διαγνωστούν τυχόν ανωμαλίες που εμποδίζουν την ανατολή του κυνόδοντα. Ακόμα, είναι αναγκαίο να διερευνηθεί το πιθανό τραύμα που πιθανόν επηρεάζει την ανατολή του κυνόδοντα. Πραγματοποιείται, επίσης, η εκτίμηση της οδοντικής ηλικίας του παιδιού. Η επόμενη εξέταση προτείνεται να γίνεται σε ηλικία 11 ετών. Είναι πιθανό, να χρειαστεί ακτινογραφική μελέτη και ακτινογραφικές εξετάσεις. Ενδεχομένως και αξονική τομογραφία. Ο ορθοδοντικός σας ιατρός, είναι το κατάλληλο άτομο για να σας ενημερώσει, αν θα χρειαστεί αφαίρεση κυνόδοντα ή αποκάλυψη του. Στο βίντεο που ακολουθεί γίνεται μια εκτενής ενημέρωση για τις διάφορες μεθόδους ορθοδοντικής διευθέτησης έγκλειστων κυνοδόντων. Επισκεφτείτε το ορθοδοντικό ιατρείο μας και συμβουλευτείτε τον Ορθοδοντικό Δρ. Δρ. Φώτης Β. Εξάρχου για περισσότερες πληροφορίες.